Uusi Tukholmassa?

Oletko juuri muutanut Ruotsiin? Muistathan nämä!

Oletko juuri muuttanut tai aikeissa muuttaa Suomesta Ruotsiin? Onneksi olkoon, olet tehnyt hyvän päätöksen! Uuteen maahan muuttaminen on hyvin jännittävää ja hauskaa, mutta on joitakin asioita, joita muuttajan tulee tietää. Alle on koottu lista asioita, joita Ruotsiin opiskelemaan muuttavan on hyvä tietää. Lista ei ole tyhjentävä ja siinä saattaa olla myös virheitä, sillä byrokratian tulkitseminen on hyvin hankalaa. Jos alla olevassa on ristiriitaisuuksia viranomaisten antamien tietojen kanssa noudata aina ensisijaisesti viranomaisten neuvoja!

 

Muuttoilmoitukset:
Tee osoitteenmuutos Suomen maistraatille sekä postille. Ruotsiin saapuessasi tulee sinun käydä ilmoittautumassa Skatteverketille mahdollisimman pian muuttosi jälkeen. Skatteverketissä sinut kirjataan Ruotsin väestötietojärjestelmään ja saat Ruotsalaisen henkilötunnuksesi. Kannattaa hakea samalla myös ruotsalaista ID-korttia, sillä esimerkiksi pankkitilin avaaminen voi olla lähes mahdotonta ilman sitä. http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/Muuttoilmoitus/Muutto-ulkomaille-tai-ulkomailta-Suomeen/

http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flytta/flyttatillsverige/nordiskmedborgare.4.5a85666214dbad743ff11e6.html

 

Opintotuki:
Jos muutat opiskelemaan, muista hakea Kelalta opintotukea. Opintotukihakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen opintojen alkua, sillä käsittelyajat voivat olla pitkiä. Näin varmistat, että saat opintotuen heti alusta ajallaan. Kun Ruotsiin muuttaa vain opiskelemaan, ei yleensä ole oikeutettu Ruotsin opintotukeen. Huom! Oikeus opintotukeen on täysin riippumaton siitä, minkä maan sosiaaliturvaan kuulut! Jos otat opintolainaa, tulee sinulla olla tili Suomessa. Pankit yleensä vaativat, että saat säännöllistä tuloa lainatilille, joten opintotuki kannattaa pyytää maksettavaksi samalle tilille jolle haet lainaa. Tämä voi kuitenkin vaihdella pankeittain, muista kysyä oman pankkisi käytännöistä.

Suomen eduskunnan opintotukiuudistuksen vaikutukset ulkomailla opiskeleville eivät ole vielä täysin selvillä. Nykyisen kaltainen asumislisä tulee kuitenkin säilymään ulkomailla opiskelevilla.

http://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille

 

Sosiaaliturva:
Sosiaaliturva on yksi monimutkaisimmista asioista koko muutossasi. Sosiaaliturva tarkoittaa käytännössä niitä korvauksia, joita valtio maksaa ihmisille esimerkiksi näiden sairastuttua, saadessa lapsen tai jäädessä työttömäksi. Sääntö on, ettei kerrallaan voi kuulua kuin yhden maan sosiaaliturvaan. Ruotsissa kaikilla täällä asuvilla on oikeus sosiaaliturvaan, lukuunottamatta heitä, jotka ovat muuttaneet opiskelemaan. Mikäli Ruotsin turvaan ei ole oikeutta, voi Suomesta saada sosiaaliturvaa hakemalla sitä ennen muuttoa. Alla on yksinkertaistettu lista siitä, mikä koskee muuttajaa missäkin tilanteessa. Huomioithan, että jos oleskelusi kestää yli vuoden, sinun katsotaan muuttaneen ulkomaille vakituisesti riippumatta siitä, onko sinulla paluulippu varattuna heti tuon yhden vuoden jälkeen vai ei.

Muutat alle vuodeksi (esim. vaihto-opiskelu): Alle vuoden kestävä oleskelu ei pääsääntöisesti vaikuta sosiaaliturvaasi mitenkään. Kuulut edelleen Suomen sosiaaliturvaan. Muista hakea Kelalta eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sillä saat akuuttia hoitoa Ruotsissa samaan hintaan kuin ruotsalaiset.

http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti_nain-haet

Muutat yli vuodeksi opiskelemaan etkä työskentele/Muutat yli vuodeksi opiskelemaan ja teet kesätöitä Ruotsissa: Sinulla ei pääsääntöisesti ole oikeutta Ruotsin sosiaalietuuksiin. Muista hakea oikeutta Suomen sosiaaliturvaan Kelalta ennen muuttoasi tai sosiaaliturvasi lakkaa! Hae samalla myös eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

http://www.kela.fi/muutto-ulkomaille_nain-haet

http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti_nain-haet

Muutat yli vuodeksi opiskelemaan ja aloitat jossain vaiheessa työt Ruotsissa: Riippumatta siitä, oletko muuttaessasi hakenut oikeutta Suomen sosiaaliturvaan ja saanut sen, saat oikeuden Ruotsin turvaan aloittaessasi vakituisesti työt Ruotsissa. Ruotsin Försäkringskassa päättää sosiaaliturvaan kuulumisestasi hakiessasi jotakin etuutta. Suomen sosiaaliturva lakkaa olemasta voimassa kun saat turvan Ruotsista.

Muutat yli vuodeksi Ruotsiin muusta syystä kuin opiskeluiden takia: Kuulut Ruotsin sosiaaliturvaan. Sinut rekisteröidään Försäkringskassaan automaattisesti ilmoittautuessasi Skatteverketille väestörekisteriin kirjausta varten.

 

Terveydenhuolto:
Ruotsissa terveyskeskuskäynnin hinta on sama eli yleensä 200kr riippumatta siitä, käytkö yksityisellä vai julkisella puolella. Hinta voi kuitenkin vaihdella riippuen siitä, millaisella lääkärillä käyt. Jos terveyden- ja sairaanhoitomaksusi nousevat 1100kr vuoden aikana, saat frikortin, jota näyttämällä saat loppuvuoden hoitoa ilmaiseksi. Löydät Ruotsissa listan lääkäreistä ja muutakin tietoa terveydenhuollosta osoitteesta www.1177.se. Voit myös soittaa numeroon 1177 ja kysyä sairaudestasi tai vastaanotoista. Neuvoa saa nykyään myös suomeksi. Suomalaisena saat hoitoa samaan hintaan kuin ruotsalaiset riippumatta siitä, kuulutko Ruotsin sosiaaliturvaan vai et. Hätätilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, joka on myös Ruotsissa 112.

 

Verotus:
Siinä tapauksessa, että aloitat työt Ruotsissa tai saat täältä muuta tuloa, tulee sinusta verovelvollinen Ruotsissa. Parhaassa tapauksessa olet verovelvollinen siis kahteen maahan kerrallaan, sekä Suomeen että Ruotsiin. Molempien maiden veroviranomaisille on ilmoitettava aivan kaikki tulot, Ruotsin skatteverketille suomalainen opintotuki ja muut tulot sekä niistä Suomeen maksetut verot ja Suomen veroviranomaiselle Ruotsista saadut tulot ja niistä Ruotsiin maksetut verot. Mitään tuplaveroa et joudu maksamaan, vaan ruotsalaiset tulot verotetaan vain Ruotsissa ja suomalaiset vain Suomessa. Ruotsista saaduista tuloista tulee ilmoittaa myös kelalle, sillä tulot vaikuttavat opintotukeesi.

http://verohallinto.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoitus

http://www.skatteverket.se/privat/deklaration2015.4.2b543913a42158acf800013508.html#

 

Ajokortti:
Suomalaista ajokorttia ei myönnetä, jos asut ulkomailla. Voit kuitenkin saada ruotsalaisen ajokortin hakemuksesta, jolloin suomalainen, voimassaoleva  korttisi vaihdetaan vastaavaan ruotsalaiseen. Ruotsalainen korttisi ei eroa suomalaisesta mitenkään, saat ajaa sen kanssa suurimmassa osassa maailman maita. Yllä oleva on hyvä tietää, jos sinulla on suomalaisen autokoulun ykkösvaihe suoritettuna ja sinulla on väliaikainen ajokortti, sillä silloin suomalaisen autokoulun muita vaiheita ei ole mielekästä suorittaa. Saat varsinaisen ajokortin hakemalla sen suoraan Ruotsista.

http://www.korkortsportalen.se/jag-har-korkort/utlandska-korkort/Korkort-fran-EES-stater/

 

Passi:
Olet edelleen Suomen kansalainen, vaikka muuttaisit koko loppuiäksesi Ruotsiin. Näin ollen sinulla on oikeus suomalaiseen passiin. Passin saat joko Suomesta poliisilta tai Ruotsissa Suomen lähetystöstä.

http://www.finland.se/public/default.aspx?contentid=83267&contentlan=1&culture=fi-FI

 

Mainokset