Kuinka hakea Ruotsiin opiskelemaan

Ruotsin yliopisto- ja korkeakoulujärjestelmä eroaa hiukan Suomesta. Ruotsissa voi vapaasti hakea lukemaan kursseja kaikilta itseä kiinnostavilta aloilta, kunhan vain löytyy kelpoisuus (behörighet) ja riittävän hyvät arvosanat sisäänpääsyyn. Kelpoisuudella tarkoitetaan, että on lukenut tarvittavat kurssit lukiossa tarvittavin vähimmäisarvosanoin, esimerkiksi vaaditut lukio-opinnot matematiikasta tai yhteiskuntaopista. Lukukaudessa (=puoli vuotta) voi hakea maksimissaan 45 opintopisteen edestä vapaille kursseille, fristående kurser (30 opintopistettä/lukukausi vastaa täysipäiväisiä opintoja). Kurssien sijasta voi hakea kokonaiseen ohjelmaan (program), kuten esimerkiksi juristprogram tai läkarprogram. On kuitenkin hyvä tietää, että KELA:lta saa pääsääntöisesti tukea vain ohjelmiin, jotka johtavat tutkintoon. Näin ollen pelkkiä yksittäisiä kursseja ei tueta, ellet anna Kelalle selkeää suunnitelmaa, miten aiot niistä tutkintosi rakentaa.

Ruotsissa on paljon kursseja ja ohjelmia myös englanniksi. Ruotsiksi lukemista ei kuitenkaan kannata pelätä, kaikki, jotka ovat lukeneet Suomessa pakollisen lukioruotsin, voivat opiskella Ruotsin yliopistoissa ruotsiksi. Moni suomenkielinen tulee Ruotsiin B-ruotsilla ja pärjää oikein hyvin ruotsinkielisissä opinnoissaan.

Haku Suurimpaan osaan Ruotsin korkeakouluista tapahtuu sivun antagning.se kautta.  Haku tapahtuu pelkillä papereilla, paitsi  taidealoille, joille on useimmiten pääsykokeet.  Hakea voi kaksi kertaa vuodessa. Syksyllä alkaville kursseille ja ohjelmiin haetaan maalis-huhtikuussa, keväälle syys-lokakuussa. Englanninkielisiin ohjelmiin ja joihinkin taide-, ja musiikkialan koulutuksiin haku on jo aikaisemmin.

IMG_0055

Tekniseen, kauppatieteelliseen ja lääketieteellisen koulutukseen hakiessa on hyvä pitää mielessä matematiikan vaatimukset. Yleisimmät matematiikkavaatimukset Ruotsissa ovat matematiikka C ja matematiikka D. Suomalainen täyttää pääsääntöisesti C:n  Suomen lyhyellä matematiikalla ja D:n pitkällä. Esimerkiksi kauppa-, ja kansantaloustieteelliseen koulutukseen vaaditaan useimmiten matematik C, kun taas teknillisissä koulutuksissa kelpoisuusvaatimuksena on matematik D. Kun olet tehnyt hakemuksen ja luonut käyttäjätilin hakupalveluun, pääset myös itse katsomaan mitä kelpoisuusvaatimuksia täytät.

Hakuprosessi kaikessa yksinkertaisuudessaan:

1) Mene sivulle antagning.se.

2) Klikkaa oikeasta yläkulmasta (sieltä ihan ylhäältä) ”Logga in (eller skapa konto)”.

3) Klikkaa ”Skapa konto”.

4) Koska olet suomalainen, eikä sinulla ole ruotsalaista henkilötunnusta (personnummer), valitset vaihtoehdon ”NEJ, jag har inte svensk personnummer”.

5) Täytä lomake (tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia) ja lähetä se. Saat tunnukset kotiin kirjepostissa.

6) Kun olet saanut tunnukset, kirjaudut sisään samaiselle sivulle ja klikkaile mitä haluat hakea lukemaan. Samalta sivulta voit myös lukea, mitä mihinkin kurssiin/ohjelmaan vaaditaan.

7) Mieti, mihin haluat ensisijaisesti hakea ja järjestä hakuvaihtoehtosi haluamaasi järjestykseen. Järjestys on tärkeä, sillä jos pääset ensisijaiseen hakuvaihtoehtoosi sisälle, sinulta evätään pääsy muihin hakemiisi ohjelmiin/kursseille.

8) Lähetä sähköinen lomake.

9) Tulosta Mina sidorilta ”försättningsblad” hakemuksellesi. Försättningsbladissa lukee osoite, johon lähetät tarvittavat paperit.

10) Ota kopiot lukio- ja ylioppilastodistuksesta sekä passista (tai virallisesta henkilökortista). Jokainen paperi pitää todistaa oikeaksi (vidimera). Tähän riittää, että äiti/isä/kaveri/kuka tahansa joka ei ole sinä itse kirjoittaa paperiin nimikirjoituksensa, nimenselvennyksen ja puhelinnumeronsa. Lisäksi jokaiseen paperiin pitää kirjoittaa hakemuksesi numero, joka lukee försättningsbladissa.

11) Laita försättningsblad, oikeaksi todistetut kopiot lukiotodistuksesta, ylioppilastodistuksesta ja passista kirjekuoreen, kirjoita päälle se osoite, joka lukee försättningsbladissa, liimaa päälle ulkomaan postimerkki ja pudota lähimpään postilaatikkoon (muista sulkea kuori!).

12) Odota kärsivällisesti muutama kuukausi jotta saat ensimmäiset tulokset hausta. Käy klikkaamassa ”tacka ja”, jos haluat vastaanottaa opiskelupaikan. Ensimmäisen valintakierroksen jälkeen seuraa vielä toinen kierros, jolloin ensimmäisellä kierroksella vastaanottamattomat paikat jaetaan seuraavina jonossa oleville.
Mikäli haet abikeväällä/-syksyllä etkä vielä ole saanut lukio- yms. todistuksia, voit lähettää ne myöhemminkin. Muista vain tarkistaa milloin on viimeinen päivä (sista kompletteringsdag)!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s