Asuntoa Etsimässä?

Ruotsin ja etenkin Tukholman asuntotilanne on kaoottinen. Asuntojavälitetään ns. ”andrahand” eli toisen käden asuntoina, joissa vuokralainen itse saattaa pyytää kovaakin hintaa pienestä pinta-alasta.

Asunnon etsinnässä nopeus ja aktiivisuus ovat valttia. Mikäli asuntoilmoituksessa on puhelinnumero: soita! Esittele itsesi ja kysy, voitko tulla katsomaan asuntoa. Ilmoituksen jättäjä saa tavallisesti useita sähköposteja, eikä enää muutaman päivän jälkeen ole kiinnostunut viestistäsi. Myös paikanpäällä oleminen auttaa, sillä vuokranantaja tapaa mielellään tulevan vuokralaisen etukäteen. Jätä ilmoitus itsestäsi sivustoille (esim. Blocket) ja kerro hieman itsestäsi. Usein vuokranantajat valitsevat mieluummin itse kermat päältä.

Varo huijareita! Koska asunnoista on pulaa, myös monia huijareita käyttää asuntoa vailla olevia rahastuksen kohteena. On epätodennäköistä, että kukaan tuiki tuntematon tarjoaisi sinulle sähköpostitse asuntoa hyvällä sijainnilla Tukholman keskustasta pilkkahintaan. Älä koskaan lähetä rahaa ennen kuin olet tarkistanut tarjoajan henkilöllisyyden ja kysynyt, voitko mennä katsomaan asuntoa. Yleensä olemattoman asunnon katsominen ei järjesty, koska vuokranantaja on ulkomailla. Ruotsalaisilta sivustoilta, kuten Hitta.se tai Ratsit.se voit helposti tarkistaa, kuka osoitteessa asuu ja myös taloyhtiöön voi olla yhteydessä.

SSSB (Stiftelsen Stockholms Studentbostäder), välittää opiskelija-asuntoja. Asuntojonoon voi liittyä, kun on saanut hyväksymispäätöksen oppilaitokselta ja on liittynyt oppilaitoksen opiskelijakuntaan. Nopeus on valttia ja asuntojonoon kannattaa asettua niin pian kuin mahdollista.

Järjestelmä toimii kuten muutkin asuntojonot Tukholmassa. Kun olet liittynyt jonoon, keräät niin kutsuttuja jonotuspäiviä. Tämän jälkeen voit ilmoittaa kiinnostuksen vapaana oleviin asuntoihin. Asunnon saa henkilö, jolla on haun sulkeuduttua eniten jonotuspäiviä. Avoimia asuntoja julkaistaan SSSB:n nettisivuilla noin kerran viikossa.

Asuntoja on kolmea eri tyyppiä: huoneita, yksiöitä ja perheasuntoja. Yleinen asumismuoto TSO:n opiskelijoiden keskuudessa on niin kutsuttu käytävähuone (Rum i Korridor). Tämä tarkoitaa huonetta käytävällä omalla kylpyhuoneella, mutta jaetulla käytäväkeittiöllä.

Keskimääräiset jonotusajat SSSB:llä:

Käytävähuone omalla kylpyhuoneella (Rum i korridor) – noin 1 vuosi.

Yksiö (Rum med pentry) – 2-3 vuotta.

Suuremmat asunnot – 3-4 vuotta

Opiskelija-asunnossa asuminen edellyttää, että olet jäsenenä oppilaitoksesi opiskelijakunnassa ja suoritat vähintään 15 opintopistettä lukukaudessa. SSSB:llä saa asua enintään kuusi vuotta, mutta hakemuksesta, esimerkiksi tutkijaopintoihin, säätiö voi myöntää 2-4 vuotta lisäaikaa.

Tukholman suomalaisten opiskelijoiden Facebook-sivuilla ilmoitetaan aina silloin tällöin vapautuvista asunnoista, mutta myös asuntoa vailla olevia on paljon.

Hyödyllisiä linkkejä asunnonetsijälle :

 

 

 

Mainokset