Teekkarina Tukholmassa

En ole koskaan pitänyt itseäni kovin teknisenä henkilönä ja niinpä yllätin jopa itseni hakiessani ja päästessäni opiskelemaan tietotekniikkaa(datateknik) Kungliga Tekniska Högskolaniin(KTH) Tukholmaan. Lähdin hieman soitellen sotaan, mutta Tekniska Högskolanin noin Gamla Stanin kokoinen kampus Vasastanin kupeessa on osoittautunut minulle toiseksi kodiksi tämän syksyn aikana, sen verran paljon siellä on tullut vietettyä aikaa. Vaikka kuulunkin kansalaisuuteni, sukupuoleni ja vapaa-ajan intressieni puolesta selvään vähemmistöön KTH:n tietotekniikan opiskelijoiden keskuudessa, olen löytänyt ympärilleni mahtavan jengin erilaisia ihmisiä, joiden kanssa selviää myös vaativammista opinnoista. Parasta KTH:ssa on juuri se kuinka hyvin erilaiset ihmiset työskentelevät yhdessä ja jokainen hyväksytään sellaisena kuin hän on.

Olen aiemmin opiskellut kauppatieteitä Suomessa ja KTH eroaa suuresti aikaisemmasta opinahjostani sekä ilmapiiriltään, että opetusmetodeiltaan. Yhteishenki opiskelijoiden välillä on loistava ja vaikeimpienkaan matematiikan ja ohjelmoinnin tehtävien kanssa ei tarvitse painia yksin. Opetus sekä matematiikassa että ohjelmoinnissa koostuu luennoista, harjoituksista(övningar), missä käydään yhdessä läpi ja keskustellaan tehtävistä assistentin kanssa, sekä seminaareista ja ”laboratorioista” joihin valmistellaan palautustehtäviä, joiden ratkaisun saa usein esittää tilaisuudessa. Vaikka tehtävien kopiointi kavereilta on kielletty, on asioiden keskustelu ja pohtiminen yhdessä erittäin suositeltua. Kriittistä ajattelua opetetaan jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta alkaen ja professoreilta ja assisteinteilta on turha odottaa valmiita vastauksia juuri mihinkään liittyen ja tästä syystä on välillä ollut hieman avuton olo. Loppujen lopuksi asioiden kanssa ei kuitenkaan jää yksin, vaan koko vuosikurssillinen miettii samoja asioita ja myöskin Googlesta on tullut yksi parhaimmista kavereistani syksyn aikana.

Opinnoista kevyempiin tunnelmiin, Tukholman opiskelijaelämä ei aina ole ollut kehutuimmasta päästä Ruotsissa, mutta KTH:n valtavalla kampuksella sattuu ja tapahtuu taatusti lähes jokaisena viikonpäivänä. Opiskelujen alkaessa meillä oli kaksiviikkoinen aloitusjakso ”mottagning” jonka aikana oli ohjelmaa ja juhlia lähes jokaisena päivänä aamu kahdeksasta vähintään puoleen yöhön. Sekä ylioppilaskunta THS että eri ainejärjestöt ”sektioner” järjestävät kaikennäköistä ohjelmaa ja pippaloita. KTH:n opiskelijoilla on myös haalarit tai ainejärjestöstä riippuen frakki, joihin ommellaan merkkejä samaan tyyliin kuin Suomessa haalareihin, sekä musta teekkarihattu tupsulla.

Teknilliset koulutukset eivät vaikuta olevan kaikista tyypillisimpiä valintoja suomalaisille opiskelijoille Ruotsissa, mutta mikäli tekniikka ja teekkarielämä vähääkään kiinnostaa voin lämpimästi suositella KTH:ta!

Terveisin

Eerika Karstila

TSO:n hallitus

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s