Kuinka viettää suomalainen joulu Tukholmassa?

Suomalaisena Ruotsiin on yleensä helppo muuttaa. Maat ovat samanlaisia ja kieltäkin on tullut jo opiskeltua. Arki sujuu yleensä rattoisasti: samat tuotteet löytyy ruokakaupan hyllyltä ja pienet kulttuurierot eivät suomalaista hätkähdytä.

Ja sitten iskee juhlapyhät. Kukaan ei tiedä minkä vuoksi haluat juhlia 6. joulukuuta ja kauniita joulutorttujasi kutsutaan rasistisiksi. Jos et aikaisemmin ollut kulttuurishokkia kokenut niin se iskee vähintään siinä vaiheessa kun työpaikan joulupöydästä löytyy nakkeja ja lihapullia laatikoiden sijaan.

Kuinka siis viettää suomalainen joulu Tukholmassa? Kokosimme listan vinkkejä, joilla pääset aitoon suomalaiseen joulutunnelmaan.

1) Perinteisesti suomalaiseen joulupöytään kuuluvat laatikot ja joulutortut, joista ruotsalaisilla ei ole tietoakaan. Laatikot voit valmistaa itse reseptiä seuraten, mutta onneksi pulmaan löytyy helpompikin ratkaisu. Useat hyvinvarustetut ruokakaupat myyvät suomalaisia porkkana-, peruna- kuin lanttulaatikoitakin. (Voitte vinkata kommenttiosiossa mistä olette laatikoita bonganneet)

2) Mutta entä se luumuhillo? Luumuhillon metsästystä emme suosittele ja jos et ole muistanut viime Suomi-reissulla hamstrata luumuhilloa matkalaukkuusi, ei hätä ole tämännäköinen. Luumuhillon saat kätevästi soseuttamalla kuivattuja luumuja.

3) Näiden poppaskonstien lisäksi helpoiten pääset muistamalla vierailla Hötorgshallenin Finska butikenissa (https://finskabutiken.wordpress.com/) Finska butiken myy suomalaisia herkkuja vuoden ympäri, joten laiskimmat voivat hakea joulutortut ja suomisuklaat heiltä valmiina pöytään.

4) Eikä kannata unohtaa Tukholman ruotsinsuomalaisen koulun vuosittaisia joulumyyjäisiä. Myyjäiset ovat suomalaisten jouluparatiisi, mutta muista mennä ajoissa paikalle sillä suosituimmat jouluherkut viedään käsistä. (https://www.facebook.com/JulmarknadSverigefinskaskolan/)

5) Tukholman suomalaisessa kirkossa voitte käydä kuuntelemassa kauneimmat joululaulut (tai rumimmat, jos sattuu istumaan sävelkuuron hoilottajan viereen). (https://www.svenskakyrkan.se/finskaforsamlingen/kauneimmat-joululaulut—de-vackraste-julsangerna)

12391102_10153392193718507_7785850667507810463_n

6) Joulurauhanjulistuksen voi katsoa Yle Areenasta. Pidä kuitenkin mielessä aikaero, joten tietokoneen ääreen kannattaa ryhmittyä jo kello 11 Ruotsin aikaa.

7) Mutta entä se joulusauna sitten? Valitettavasti, jos et itse omista saunaa, voi joulusauna jäädä Ruotsissa välistä. Toki pienen yksiön saa muutettua saunaksi vääntämällä patterit täysille ja ostamalla koivun tuoksuisia kynttilöitä, mutta tätä ei voi verrata aitoon joulusaunakokemukseen.

8) Kaikille ruotsinsuomalaisille varmasti tuttu Sisuradio tarjoaa joulunaikaan paljon kuunneltavaa ja tuo suomalaista joulumieltä. Sisuradion nettisivuilta löytyy mm. Sibeliuksen joulukonsertti sekä jouluterveisiä Suomeen. (http://sverigesradio.se/sisuradio)

9) Jos silti kaiken tämän jälkeen kaipaat suomalaista joulua, voit hypätä Tukholmasta laivaan ja viettää joulun merellä Suomen ja Ruotsin välillä. Laiva on varmasti täynnä suomalaisia ja laivan joulupöytä on sekoitus ruotsalaisia ja suomalaisia herkkuja.

10) Eikä saa unohtaa TSO:n joulukuun tapahtumia! RSN järjestää vuosittain itsenäisyyspäiväjuhlat, jotka olivat tänä vuonna Uumajassa. Tämän lisäksi TSO järjesti viime viikolla perinteiset pikkujoulut. Seuraa siis nettisivujamme tai Facebook-sivujamme niin pysyt perillä tapahtumistamme.

Ihanaa ja rauhallista joulua koko TSO:n hallituksen puolesta!
Nähdään taas tammikuussa.

– Matleena, TSO:n hallitus

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s