Opiskelijan taloudesta

WP_20150201_0242013 syksyllä saavuin kuin suuren kouran nappaamana Suomen Sauvosta Tukholman vilskeeseen päivää ennen opintojeni alkua KTH:lla. Olin onnekas, sillä minulla on sukulaisia Tukholmassa, joiden luona sain asua tilapäisesti. Huithaapelina en tietenkään ollut ehtinyt saada vielä opintotukihakemusta vetämään, mutta kesätyörahat eivät tulisi loppumaan pitkään aikaan. Alku koitti ja opinnot lähtivät käyntiin. Sain sukulaisten luona syödäkseni, eikä vuokraan mennyt kruunuakaan. Ainoat kulut olivat SL-matkalippu, juhliminen ja satunnaiset ruokailukustannukset kampuksella. Sitten täytyikin muuttaa alivuokralaiseksi ja luopua näennäisestä aatelisarvostani (palvelusta). Onneksi tässä kohdassa opintotukihanat oli avattu.

Kruunut näyttivät alussa hauskoilta, niiden arvoa euroissa on vaikea ymmärtää vaikka tietääkin valuuttojen suhteen. Tulee ostettua kaikkea hyvää; kylmäsavustettua lohta, grillattua kanaa, kahvileipää, mitä nyt nuori mies sitä elääkseen on normaalistikin tähän asti syönyt. 3000kr. Vuokra (erittäin edullinen vieläpä) 3500kr. Salikortti, matkalippu. 300kr ja 560kr. Ja niin sitä sitten pankkitiliä tarkastaessa herääkin siihen, että kesätyörahat onkin jo menneet ennen marraskuun loppua. Ja seuraavan kuun vuokra pitäisi maksaa.

Suomesta saa ulkomailla suoritettaviin opintoihin vakisumman rahaa kuukaudessa. Summa on suurempi kuin Suomessa suoritettaviin voi saada. Ruotsissa elinkustannukset ovat kuitenkin paljon suuremmat kuin Suomessa ja se nakertaa kovalla kädellä kukkaroa. Lisäksi kouluruokailu ei ole Ruotsissa tuettua, joten opiskelijaruoka maksaa noin 75kr. Ruotsalaisten opintotuki on vielä suomalaista pienempi ja varsinkin yksin asuvat ruotsalaiset käyvät usein töissä opintojen ohessa. Selvisin onneksi säikähdyksellä tilanteesta ja söinkin vain viikon verran lähes pelkkää kaurapuuroa, ennen kuin opintolaina kilahti tililleni. Vuokraisännälle joustavuudesta propsit!

Nyt muutaman vuoden vanhenpana ja viisaanpana, omillani elämiseen tottuneena asiat alkavat mennä yhä enemmän oikeaan suuntaan. Budjetin laatiminen on tosi tärkeä tehtävä jokaisen kuukauden alussa, itse teen lisäksi isommat budjetit syksyn ja kevään opinnoille. Budjetin voi tehdä kätevästi puhelimeen ja siihen voi aina merkkailla mitä on ostanut kun ottaa kuitit talteen. Näin rahat saa riittämään ja jos ei saa niin tietää että miksei. Data on myös aina kaunista.

Kehotan varsinkin uusia (miksei myös vanhoja) opiskelijoita laatimaan budjetin ja tutustumaan viisaaseen rahankäyttöön enemmän. Varsinkin, jos on tähän asti elänyt buudelin elämää. Täällä ei välttämättä pääse rahavaikeuksien yllättäessä perheen lihapatojen ääreen naureskelemaan omalle tilanteelleen, vaan tilanne täytyy selvittää itse.

– Valtteri, TSO:n hallitus

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s