Opiskelu Tukholman yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa

Suuri osa TSO:laisista on muuttanut Suomesta Tukholmaan opintojen perässä. Yksi iso suomalaisia houkuttava ala on oikeustiede. Mutta millaista se oikeustieteen opiskelu Tukholman yliopistossa oikein on? Haastattelimme ensimmäisen terminin (eli lukukauden) oikislaista Lidia Blancoa, 19, puolitoista vuotta opiskellutta Oona Arttifjeffia, 21, sekä viime keväänä valmistunutta Jan Öhgren, 34.

Miksi juuri oikeustiede? Hyvät työllistymismahdollisuudet vaikuttavat valintaan tottakai, mutta sen lisäksi juridiikassa itsessään kiinnostavaa on Oonan mukaan käytännönläheisyys. ”Opitun pääsee hyödyntämään oikeustapausten kautta.” Lidialle oikis ei ollut ainoa vaihtoehto, harkinnassa olivat myös psykologia ja poliisin ura. ”Laki on mielestäni käsittämättömän mielenkiintoista ja siinä yhdistyy kieli, moraali ja auktoriteetti.” Janilla uteliaisuus ja halu haastaa itsensä kannustivat kokeilemaan oikeustieteen opintoja. ”Alkuun en yhtään tiennyt olisiko oikeustiede minua varten. Melko nopeasti huomasin kuitenkin että hommat sujuvat hyvin.” Myös Lidia on ollut tyytyväinen: ”Tiedän, että tämä ala on minulle oikea.”

Lidia

Lidia Blanco

Lidialle ja Oonalle ruotsi ei ole äidinkieli. Opiskelujen alku on siksi ollut tavallista jännittävämpää: ”Aluksi kirjojen lukeminen ja ylipäätään luennoilla ymmärtäminen tuntui ylitsepääsemättömän vaikelta verrattuna lukiosta hankittuun ruotsinkielen tasooni, joka jälkikäteen katsottuna oli aivan kamala”, sanoo jo toista vuotta täällä ollut Oona. Ensimmäisen vuoden opiskelijalle Lidialle muiden suomalaisten opiskelijoiden neuvot ovat olleet suureksi avuksi. ” Nykyään ymmärrän luennoilla jo lähestulkoon kaiken uusia käsitteitä lukuunottamatta.” Ensimmäisen vuoden kankeuden jälkeen kieli ei enää tuota läheskään niin paljon haasteita. ”Hienointa on ollut huomata oma kehitys ja itsensä ylittäminen.” Vastavalmistuneen Janin neuvo vielä opiskeleville on, että ahkeruus palkitaan. ”Pitää tosin myös muistaa nauttia. Yksi hauska tapa voi olla palkita itsensä jollakin lailla määrättyjen etappien jälkeen oli sitten kyse koko kursseista tai pienemmistä tehtävistä. Tukholmalla on paljon tarjottavaa juuri tuolla saralla.”

Oona

Oona Arttijeff

Tukholman opiskelijaelämä ei ole aivan yhtä rikasta kuin Suomessa tai joissain muissa Ruotsin opiskelijakaupungeissa. Juridiska Föreningillä eli Tukholman oikeustieteellisen opiskelijajärjestöllä on kuitenkin varsinkin fukseille paljon tekemistä. ”Tukholmassa tapahtuu opiskelujen alussa melko paljon ja hauskaa ohjelmaa on tarjolla”, muistaa Jan. Oonalle tulevat ensimmäisinä mieleen sitsit ja yritysten järjestämät illalliset. ”Olen ollut mukana myös JF:n Fadderiet/tutor -toiminnassa. Sieltä sain paljon uusia ystäviä ja kontakteja sekä ennen kaikkea hauskanpitoa. Parasta toiminnassa oli kannustaa epävarmoja fukseja: jos minä pärjään, hekin pärjäävät varmasti!” Oikislaisten opiskelutahti tekee kuitenkin tehtävänsä. Opiskelu osaa olla myös stressaavaa, ja se näkyy muun muassa tapahtumiin osallistumisessa. ”Järjestön toiminta on ollut pienempää kuin mitä etukäteen ajattelin ja opiskelijat todella motivoituneita opinnoissaan. Monet eivät esimerkiksi lähde bileisiin koska luettavaa on niin paljon”, on Lidia huomannut.

Sen minkä opiskelijakulttuurissa menettää, voittaa kaikessa muussa. Kaikki haastateltavat yrittävät vapaa-ajalla ehtiä nauttia Tukholmasta kavereiden tapaamisen lisäksi. ”Kaikenlaista kulttuuria ja urheilua on Tukholmassa tarjolla tosi hyvin”, sanoo Jan. Lempipaikkoja kysyttäessä tulee mieleen ravintoloita, kahviloita sekä muutama lukupaikka. ”Lempipaikkani on ehdottomasti Östermalmstorgetin lähellä oleva ravintola Rice, jossa on paras sushibuffet”, sanoo Oona. Lidian lempikahvila on ”Ruotsin Starbucks”, Espresso House. Lukupaikkana taas toimii parhaiten kuninkaalinen kirjasto keskustassa: ”Kungliga Biblioteket on rakennuksenakin yksi kauneimmista ja sitä ympäröivä Humlegården hieno puistoalue.” Jan taas suosittelee Solna Centrumin kirjastoa. ”Yliopiston kirjasto ei siis ole ainut vaihtoehto. Siellä on myös riskinä että jää suustaan kiinni.”

Jan Öhgren

Opintojen jälkeen työllistymisprosentti on oikeustieteilijöillä Ruotsissakin suuri, vaikka juristeista onkin täällä ylitarjontaa. Alkuvuodesta valmistunut Jan on jo löytänyt itselleen notaarin paikan Solnan käräjäoikeudesta. Kyseessä on 2-vuotta kestävä utbildningsanställning, joka avaa portit tuomarin uralle, mutta antaa myös arvokasta kokemusta asianajajille. ”Pidän työstäni hyvin paljon, enkä voisi oikein kuvitella parempaa työtä uran alkutaipaleelle. Monet työkaverit ovat virkavaapaalla lakifirmoista ja voin hyvinkin kuvitella, että itsekin olisin tehnyt samoin, mikäli olisin aloittanut työt jossakin lakfirmassa heti opintojeni jälkeen.” Voisiko ruotsalaisella tutkinnolla päästä töihin myös Suomeen? ”Voisi. Tutkintoa ei tarvitsisi täydentää käsittääkseni kuin yhdellä pienemmällä kokeella.”

Millaisia terveisiä lähettäisitte niille, jotka harkitsevat hakemista Tukholman oikikseen? Oonalla on suora vastaus:”Opiskelu Tukholman oikiksessa tulee takuulla olemaan parasta aikaa elämässäsi!” Lidia suosittelee Tukholmaa kaikille, jotka ovat valmiita kohtaamaan haasteita ja jotka haluavat oppia uuden kielen ja kulttuurin. ”Opiskelijakaupunkina Tukholma ei taida olla monen muun ruotsalaisen kaupungin veroinen, mutta työmarkkinoiden läheisyys on positiivista. Tukholma on hyvä vaihtoehto Helsingille ja sijaitsee melko lähellä”, sanoo Jan. Lidian mielestä ulkomailla asuminen on jotain mitä jokaisen pitäisi elämässään tehdä: ”Se on opettavaista ja avartavaa. Tukholma on aivan mahtava kaupunki jossa kelpaa asua.” ”Joka lukukausi täällä oikiksessa aloittaa monia suomalaisia, joten et ole yksin,” lisää Oona. Eli jos harkitset hakemista Tukholman oikeustieteelliseen, älä enää harkitse vaan hae!

– Anna, TSO:n hallitus

Att studera juridik vid Stockholms universitet

En stor del av SFSF:are har flyttat från Finland till Stockholm för att plugga. Ett av det mest attraktiva ämnena för finländare är juridik. Vi intervjuade Lidia Blanco, 19, som läser första terminen, Oona Arttijeff, 21, som har studerat 1,5 år samt Jan Öhgren, 34, som tog sin exam i början av 2015.

Ett viktigt skäl att välja juridik är goda arbetsmöjligheter. Oona säger sig också gilla hur praktiska studierna i juridik egentligen är. ”Man får använda vad man lärt sig när man arbetar med rättsfall.” Jan och Lidia säger sig ha valt rätt när de valde juridik. ”I början var jag inte alls säker på att juridik var mitt ämne,” säger Jan.

Studentlivet i Stockholm är inte lika rikt som i Finland och i några andra universitetsstäder i Sverige. Juridiska Föreningen har ändå mycket att erbjuda, särskilt för studenter på första terminen. De stressiga studierna gör emellertid att många inte deltar på alla fester. ”Det finns så mycket att läsa och alla är så motiverade”, säger Lidia.

Alla tre försöker njuta av stockholmslivet på sin fritid. ”Mitt absoluta favoritställe är restaurang Rice nära Östermalmstorget, där hittar man den bästa sushibuffen”, säger Oona. Lidias favoriter är Espresso House, ”Sveriges Starbucks”, samt Kungliga Biblioteket. Jan rekommenderar biblioteket i Solna Centrum. ”Universitetsbiblioteket är alltså inte det enda alternativet.”

Efter studierna är anställningsprocenten hög också i Sverige. Jan har redan fått plats som notarie vid Solna tingsrätt. ”Jag gillar mitt jobb och kunde inte föreställa mig något bättre att börja sin karriär med.” Kan man arbeta som jurist också i Finland om man har tagit svensk juristexamen? ”Ja. Som jag har fattat det behöver man bara komplettera med ett prov i Finland.”

Vad skulle ni säga till dem som funderar på att ansöka till Stockholms juristlinje? ”Att plugga vid Stockholms universitet kommer säkert att vara den bästa tiden av ditt liv!” Så om du funderar på att ansöka, fundera inte längre utan skicka in pappren genast!

– Anna, SFSF:s styrelse

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s