Miten opiskelu Ruotsissa eroaa opiskelusta Suomessa?

12181761_10153176237493341_1605301457_nTähän juttuun on kerätty eroavaisuuksia Suomen ja Ruotsin välillä niin itse opiskeluun kuin opiskelijaelämään yleensäkin liittyen. Teksti pohjautuu kirjoittajan omiin kokemuksiin ja asiat saattavat totta kai osittain riippua myös opiskelupaikasta ja -alasta. Kirjoittaja on opiskellut Suomessa valtiotieteitä Helsingin yliopistossa ja opiskelee nyt HR-alan ohjelmassa (PAO-programmet) Tukholman yliopistossa.

Ruoka: Suomessa on käytössä Kelan ateriatuki, mikä tarkoittaa sitä, että korkeakouluopiskelija syö automaattisesti halvemmalla oman oppilaitoksensa ravintoloissa. Ilmankin tätä alennusta on ruoka korkeakoulujen ravintoloissa yleensä melko edullista. Ruotsissa samanlaista järjestelmää ei ole, ja ainakin Tukholman yliopistolla ruokailu maksaa ainakin tuplasti sen mitä Suomessa. Kampuksen alueella on useita eri yritysten pyörittämiä ravintoloita, joista voi valita mieleisensä ruokapaikan. Hinnoista johtuen monet  opiskelijat ottavat kuitenkin yliopistolle mukaan eväät ja tästä syystä yliopistolta löytyy myös paljon mikroja ruoan lämmitystä varten.

Liikunta: Helsingissä opiskellessa liikunnan harrastaminen sujui helposti opiskelun lomassa eri kampuksilla toimivan Yliopistoliikunnan (nyk. Unisport avulla). Opiskelijoilla on mahdollisuus harrastaa monipuolisesti esimerkiksi ryhmäliikuntaa ja käydä kuntosalilla opiskelijaystävällisillä hinnoilla. Tukholmassa vastaavaa järjestelmää ei ole. Tukholman yliopiston alueella Frescati-kampuksella on Frescatihallen, jossa tarjotaan liikuntapalveluita. Monet opiskelijat kuitenkin päätyvät valitsemaan, jonkin muun kuntosaliketjun, jotka saattavat olla jopa halvempia. Moni kuntosaliketju tarjoaa myös opiskelija-alennusta.

Kirjat: Suomessa opiskellessani lainasimme lähes kaikki kirjat kirjastosta ja niihin myös surutta tehtiin omat merkinnät opiskelun ohessa. Nyt kaikki kirjat on oikeastaan ostettava. Kirjastossa saattaa olla yli 70 hengen kurssille tarvittavaa kirjaa kolme kappaletta ja laina-aika on viikon. Kirjoja on toki mahdollista ostaa edullisemmin käytettynä esimerkiksi netin kautta tai kampuksella olevasta käytettyjen kirjojen kaupasta.

Opiskelu: Ruotsissa opiskelijat osallistuvat luennoilla aktiivisesti ja kysyvät opettajilta kysymyksiä. Opiskeluun kuuluu paljon ryhmätöitä. Kaikkiin kursseihin sisältyy luento-opetusta eli Suomesta tuttuja kirjatenttejä ei ole. Yleensä siis kurssiin sisältyy luennot sekä kurssikirjallisuus. Lisäksi yleensä on seminaareja ja/tai ryhmätöitä. Tentit ovat joko salitenttejä tai sitten kotitenttejä. Kotitentti on käytännössä muutama essee, joka kirjoitetaan kotona. Akateemista varttia ei Ruotsissa käytetä eli luennot alkavat ”tasalta” ja niihin sisältyy yleensä aina tunnin välein n. vartin ”välintunti”.

Opiskelijaelämä: Suomessa on vahva ainejärjestökulttuuri ja opiskelun ohella on mahdollista osallistua paljon juhliin ja muuhun toimintaan. Tukholmassa vastaava kulttuuri on melko lailla lapsenkengissä ja riippuukin vahvasti siitä mitä opiskelet, onko oheistoimintaa vai ei. Omalle kohdalleni Tukholmassa osui onneksi melko aktiivinen ainejärjestö, joka on hiljattain alkanut järjestää fuksiaisia ja muuta asiaan kuuluvaa ohjelmaa.  Esimerkiksi Uppsalassa sen sijaan toimivat osakunnat, joiden kautta opiskelijaelämä on aktiivista. Suomalaisten onneksi Tukholmassa toimii kuitenkin aktiivisesti myös Tukholman suomalaiset opiskelijat, jonka kautta löytyy varmasti tekemistä ja uusia tuttavuuksia!

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten opiskelu Ruotsissa eroaa opiskelusta Suomessa?

  1. Hyvä, lyhyt ja ytimekäs vertailu, jossa en huomaa kuin yhden virheen, liittyen akateemiseen varttiin. Akateeminen vartti on käytössä paikoittain, esim. Tukholman yliopiston Kulttuurigeografian laitoksella. Tunnit alkavat siis aina vartin yli tasatunnin. Tämä vartti on kuitenkin merkitty myös aikatauluun, joten väärinkäsityksiä ei sen myötä ilmene.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s